ماه سوم بارداری همچنان با علائم اولیه بارداری مانند تهوع و خستگی همراه است. خبر خوب این است که در اکثر خانم ها با اتمام ماه سوم بسیاری از علائم اولیه از بین می روند و انرژی و اشتهای مادر بیشتر می شود. تغذیه مناسب نیز به شما در این ماه کمک می کند انرژی بیشتری داشته باشید و خودتان را با بارداری سازگار کنید. در این مقاله می خواهیم شما مادر اومایی عزیز را با شرایط و کارهایی که باید در ماه سوم بارداری انجام دهید آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
در این مقاله می خوانیم:
مراقبتهای لازم درماه سوم بارداری
تغییرات ایجاد شده در بدن در ماه سوم بارداری
تغییرات در جنین در ماه سوم بارداری
ماه سوم بارداری چی بخوریم؟
تغییرات و نگرانی ها در ماه سوم بارداری
بایدها و نبایدها در ماه سوم بارداری
تغییرات احساسی و افسردگی در ماه سوم بارداری
در اینجا چیزهایی که در ماه سوم بارداری باید در ذهن داشته باشید بیان شده است:
- در این ماه به شما توصیه می شود آزمایش های مختلف مثل چک کردن وزن، فشار خون، رشد رحم، آزمایش ادرار و بررسی ضربان قلب نوزاد را انجام دهید.
- برای اولین بار در طول بارداری باید به طور کامل اسکن شوید (سوالات رایج سونوگرافی) و ضربان قلب نوزاد بررسی شود.
- خود را برای تغییرات جدید در بدن آماده کنید.
- با پزشک خود درباره نگرانی ها و ترسهایتان صحبت کنید. این نگرانی ها کاملا طبیعی هستند.
در ماه سوم بارداری بدن شروع به تطابق با رشد نوزاد می کند. تغییرات اصلی که در بدن شما رخ می دهند عبارتند از:
** حالت تهوع در ماه سوم بارداری خفیف تر می شود. در این ماه بیشتر احساس سرگیجه دارید و بیشتر از قبل استفراغ می کنید.
** اگر شاغل هستید باید در ماه سوم بارداری بیشتر مراقب باشید. بنابراین در خصوص استفراغ و ناراحتی های حاصل از آن با پزشک خود صحبت کنید. معمولا استفاده از مکمل های ویتامین ب 6 تا حد زیادی می تواند در کاهش این مسئله موثر باشد.
** ممکن است هنگام نشستن یا برخاستن احساس سرگیجه داشته باشید. بنابراین به آرامی این کار را انجام دهید.
** ترشحات واژن در اوایل بارداری و به طور کلی در سه ماهه اول افزایش می یابد.
** تغییرات هورمونی در این ماه همچنان اتفاق می افتد. به گونه ای که شما حساس و زودرنج می شوید.
** به دلیل تغییرات هورمونی احتمال خونریزی در لثه های شما وجود دارد.
** یبوست کم کم بیشتر می شود و امکان بواسیر نیز وجود دارد. با راه های درمان بواسیر در بارداری آشنا باشید. سعی کنید میوه، سبزی و غذاهای غنی از فیبر مصرف کنید و در همین دوران یبوست را کاهش دهید تا به بواسیر تبدیل نشود.
** ممکن است پشت درد شوید که بیشتر بخاطر به پشت خوابیدن است. این مسئله برای حمایت وزن بچه در جلو می باشد.
** شما بیش از پیش احساس خستگی و خواب آلودگی می کنید.
** شکم شما شروع به بزرگ شدن می کند( عکس شکم زن باردار). در این ماه احتمال هر گونه سقط جنین خیلی کم است.
** در این ماه تغییرات ظاهری شما کاملا محسوس می شود.
** نوک پستان ها نیز تغییر می کنند. در بیشتر خانم ها نوک پستان ها تیره تر و بزرگ تر می شوند.
** به دلیل تغییرات هورمونی خطی تیره از وسط شکم به استخوان شرمگاهی ایجاد می شود. این خط تیره که نیگرا نامیده میشود در بارداری دختر و پسر متفاوت است.
** در این ماه شروع به افزایش وزن می کنید. با روند وزن گیری درست در بارداری آشنا باشید. سعی کنید غذاهای سالم مصرف کنید و برای از دست دادن وزن رژیم نگیرید. تنها با رژیم غذایی مناسب وزن خود را متعادل نگه دارید.
مقاله پیشنهادی اوما: لکه بینی در اوایل بارداری چند روز طول می کشد؟
در این ماه نوزاد همچنان در حال کامل کردن اندام های خود می باشد. در این جا تغییراتی که در نوزاد شما در این ماه اتفاق می افتد ذکر شده است:
1. استخوان های نوزاد شروع به سخت شدن کرده اند و ساختاری محکم در حال تشکیل است. ( شکل جنین در سه ماهگی)
2. نوزاد هنوز نمی تواند در شکم حرکت کند. البته حرکت دارد اما شما آن را حس نمی کنید.
3. چشم های نوزاد در حال تکامل هستند.
4. گوش خارجی در این زمان تشکیل شده است.
5. هنوز برای تشکیل اندام های تناسلی زمان وجود دارد( عکس اندام تناسلی جنین در سونوگرافی) اما اندام های خارجی شروع به تمایز می کنند.
6. فرزند شما دیگر جنین نیست و شبیه به یک انسان شده است.
7. سر نوزاد بزرگترین قسمت بدن است که حدود ½ سایز کل بدن را تشکیل می دهد.
8. سلول های مغز نوزاد به سرعت در حال رشد هستند.
9. وزن فرزند شما در ماه سوم بارداری 14 گرم است و قد آن حدود 9 سانتیمتر می باشد. شکل و اندازه جنین را در هفته های مختلف بارداری چک کنید.
10. در آخر ماه سوم بارداری ضربان قلب فرزند شما به وسیله داپلر قابل شنیدن است.
هنگامی که 3 ماهه باردار هستید، نطفه تبدیل به جنین می شود. بند ناف جنین را به جفت و دیواره رحم وصل می کند. اندام های خارجی جنسی نیز شروع به رشد می کنند.
نطفه پس از هفته 10 به جنین کامل شبیه انسان تبدیل می شود. این جنین 21-40 میلی متر طول دارد. دم ناپدید می شود. انگشتان پا و انگشتان دست بلندتر می شوند. بند ناف، شکم جنین را به جفت متصل می کند. جفت به دیواره رحم متصل است و مواد مغذی را از جریان خون جذب می کند. بند ناف مواد مغذی و اکسیژن را به جنین منتقل می کند و مواد زائد را از جنین دفع می کند.
جنین در حال حاضر از بالای سر تا باسن اندازه گیری می شود. این عدد طول تاج تا کفل (CRL) نامیده می شود.
سعی کنید غذاهای سالم بخورید و رژیم خود را حفظ کنید. سعی کنید آب و آبمیوه زیاد مصرف کنید. نوشیدنی ها باعث جلوگیری از یبوست و بواسیر می شوند. موادغذایی غنی از فیبر مثل میوه، سبزی و حبوبات مصرف کنید.
مکمل های آهن و فولیک اسید مصرف کنید. بهتر است پیش از باردار شدن مصرف این مکمل ها را با مشورت پزشک شروع کنید. وعده های غذایی را زیاد کنید و در هر وعده مقدار کمتری غذا بخورید. اما بجای دو نفر غذا نخورید. با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
مقاله پیشنهادی اوما: تغذیه در ماه سوم بارداری
در ادامه شما را با مهم ترین نگرانی هایی که در ماه سوم بارداری وجود دارد، آشنا می کنیم:
در این ماه شما به راحتی و بدون دلیل ناراحت وعصبانی می شوید. نگران نباشید این مسئله به خاطر تغییرات هورمونی می باشد. برای کاهش و کنترل این تغییرات به توصیه های زیر توجه داشته باشید:
در ماه سوم بارداری به شدت خسته می شوید. بنابراین :
سعی کنید در کل دوران بارداری ورزش های سبک مانند شنا و پیاده روی، یوگا و مدیتیشن را با مشورت پزشک بصورت روزانه یا هفتگی انجام دهید. ورزش کردن شما را متناسب نگه می دارد و آرامش بیشتری به شما خواهد داد. به علاوه زایمان راحت تری خواهید داشت. اما سعی کنید زیر نظر یک مربی ورزش کنید تا بدنتان دچار آسیب نشود.
ترشحات واژینال در این ماه بیشتر از ماه های پیش است. برای کنترل آن:
تا اینجای مطلب به همه کارهایی که باید در ماه سوم انجام دهید اشاره کردیم. در ادامه به شما می گوییم چه کارهایی را نباید انجام دهید:
در این ماه پزشک توصیه می کند آزمایشات مختلفی را برای بررسی بافت ها و اعضای نوزاد انجام دهید.
این تغییرات باعث بیشترین چالش در این ماه می شود. البته تغییرات روحی در کل بارداری هفته به هفته اثرگذار خواهد بود. اما افزایش هورمون ها در این ماه باعث می شود موارد زیر را تجربه کنید:
توجه کنید این موارد در هنگام بارداری طبیعی و نرمال هستند. با پزشک خود صحبت کنید. بیشتر استراحت کنید و سعی کنید از تنش و خستگی دوری کنید.
دوران بارداری دوران حساسی است و در هر بازه زمانی آن شما تجربه های عجیب و غریب و جدیدی خواهید داشت. برخی از آن ها خوب و برخی از آن ها ناراحت کننده می باشند. اما یادتان باشد نتیجه همه این سختی ها و عوارض یک فرشته کوچولوی نازنین است که زندگی شما را شیرین خواهد کرد و به شما انگیزه می دهد تا بیشتر از زندگیتان لذت ببرید. بعد از اتمام سه ماهه اول بارداری دیگر بدن خودش را با شرایط بارداری سازگار کرده است و شما احساس بهتری خواهید داشت.
[collapse id=2830]
منبع: سلامت بانوان اوما