یکی از روش های جلوگیری از بارداری که شما بانوان اومایی عزیز می توانید از آن استفاده کنید آمپول سه ماهه ضد بارداری (DMPA) است که بصورت تزریق داخل بازو وارد بدن شده و از لقاح و بارداری جلوگیری می کند. این روش ضمن راحت بودن بسیار ایمن، موثر و مناسب است. اما باید به توصیه پزشک انجام شود و فقط با نسخه قابل دسترسی است. طول مدت تاثیر آن نیز تنها 12 هفته است. در این مقاله توضیحات کاملی را درباره این آمپول خدمت شما ارائه خواهیم داد.
در این مقاله می خوانیم:
آمپول سه ماهه ضد بارداری چیست و چگونه عمل میکند؟
محل تزریق آمپول جلوگیری از بارداری
احتمال بارداری با آمپول سه ماهه
چه کسی نمی تواند از آمپول سه ماهه ضد بارداری استفاده کند؟
معایب آمپول سه ماهه ضد بارداری
آیا آمپول یک ماهه ضد بارداری باعث چاقی میشود؟
بهترین زمان تزریق امپول ضد بارداری
سوالات رایج شما درباره آمپول سه ماهه ضدبارداری
آمپول سه ماهه ضد بارداری حاوی هورمون پروژسترون است که به طور طبیعی توسط بدن زن تولید می شود. آمپول سه ماهه ضد بارداری برای جلوگیری باید هر 12 هفته یک بار تزریق شده و به آرامی جذب شودDepo- Provera®. و Depo-Ralovera® نامهای تجاری این آمپولدر استرالیا هستند.
آمپول سه ماهه ضد بارداری به صورت زیر عمل می کند:
آمپول ضد بارداری به باسن یا عضله بازو تزریق می شود. این آمپول معمولا در طول پنج روز اول چرخه قاعدگی (اولین روز خونریزی روز اول قاعدگی است) تزریق می شود تا به مرور جذب شده و تاثیرگذار باشد.
در صورتی که احتمال بارداری اولیه وجود نداشته باشد (به عنوان مثال، در صورت عدم وجود رابطه جنسی از زمان آخرین پریودی قبل از تزریق) می توان از آمپول ضد بارداری در انتهای چرخه قاعدگی نیز استفاده کرد، اما هفت روز برای شروع تاثیر آن زمان نیاز است. در این هفت روز برای جلوگیری از بارداری ناخواسته، استفاده از کاندوم یا اجتناب از رابطه جنسی واژینال توصیه می شود. همچنین باید هر 12 هفته یک بار تزریق آمپول انجام شود.
تزریق این آمپول حتی اگر بموقع هم باشد از عفونت های منتقله از راه جنسی جلوگیری نمی کند. برای محافظت در مقابل STI ها تنها می توان از کاندوم همزمان با آمپول ضدبارداری استفاده کرد.
آمپول سه ماهه ضد بارداری بین 99٪ تا (تنها در صورتی که تزریق دیر نشده باشد و دلیل دیگری برای اینکه دارو اثر کمتری داشته باشد وجود نداشته باشد) 94٪ موثر است. این به این معنی است که از هر 100 زن که به طور مداوم بیش از یک سال از آمپول سه ماهه ضد بارداری استفاده می کنند، باز هم ممکن است 1 تا 6 زن باردار شوند. مزایای آمپول سه ماهه ضد بارداری به عنوان روش پیشگیری از بارداری عبارتند از:
مقاله پیشنهادی اوما: 4 نوع قرص اورژانسی و نحوه مصرف آنها بهمراه اثربخشی
این آمپول برای اکثر زنان مناسب است، هرچند بهتر است سن افراد مصرف کننده بین 18 تا 50 سال باشد. این آمپول را می توان در حین شیردهی نیز استفاده کرد. اما مقدار کمی از هورمون های آن وارد شیر می شود، ولی خوشبختانه کیفیت شیر را تغییر نمی دهد. به طور کلی نیز افراد در شرایط زیر نمی توانند از این آمپول استفاده کنند:
آمپول سه ماهه ضد بارداری به دلیل هورمون هایی که دارد الگوهای خونریزی یا پریودی را تغییر می دهد. پیش بینی نمی شود که چه تغییراتی ممکن است رخ دهد، اما ممکن است این تغییرات شامل موارد زیر باشد:
در کنار همه معایب بالا اگر بعد از استفاده از این آمپول تصمیم به بارداری داشته باشید نسبت به حالت طبیعی دیرتر باردار می شوید و حداقل نه ماه زمان از آخرین تزریق لازم است تا شرایط باروری بدنتان نرمال شود و به حالت قبلی برگردد. حدود 50 درصد از خانم ها تقریبا بعد از ده ماه فاصله از آخرین تزریق باردار شده اند و برخی خانم ها نیز حدود 18 ماه بعد توانسته اند باردار شوند.
مقاله پیشنهادی اوما: 12 قرص ضد بارداری موجود در ایران
آمپول سه ماهه ضد بارداری نیز مانند بسیاری از داروهای شیمیایی دیگر می تواند یک سری عوارض جانبی ایجاد کند. عوارض جانبی احتمالی عبارتند از
پیامدهای احتمالی یک تزریق طولانی است و اگر عوارض جانبی رخ دهد، ممکن است تا 3 ماه طول بکشد (ممکن است بعد از تزریق اثرات یک تزریق، معکوس نشود( برخی از عوارض جانبی (به خصوص تغییرات خونریزی) ممکن است بیش از 3 ماه هم باقی بمانند، اگرچه تعدادی از گزینه های درمان با موفقیت های متفاوت وجود دارد که ممکن است در صورت بروز مشکلاتی برای کاهش خونریزی مفید باشند و استفاده از آن ها به نظر پزشک شما بستگی دارد.
استفاده از آمپول سه ماهه ضد بارداری با کاهش اندک تراکم استخوان هنگام استفاده همراه است. مطالعات تحقیقاتی پیشنهاد می دهند:
شروع آمپول سه ماهه ضد بارداری برای اولین بار نیاز به ارزیابی توسط دکتر دارد. این ارزیابی به شما اجازه می دهد هر سوالی که دارید بپرسید و اطمینان حاصل کنید که این روش برای شما مناسب تر است. اولین تزریق آمپول سه ماهه ضد بارداری معمولا در طول پنج روز اول یک دوره انجام می شود. بسیار مهم است که در هنگام تزریق احتمال بارداری وجود نداشته باشد، زیرا ممکن است به تأخیر در تشخیص بارداری و خطرات بعدی منجر شود.
پیگیری تزریق آمپول سه ماهه ضد بارداری هر 12 هفته برای ادامه جلوگیری از بارداری لازم است. اگر بیش از 12 هفته از آخرین تزریق گذشته باشد ممکن است در معرض خطر بارداری باشید. اگر مطمئن نیستید که چه کاری انجام دهید، به پزشک خود مراجعه کنید. به ویژه اگر فکر می کنید ممکن است نیاز به پیشگیری اضطراری داشته باشید. برای تجدید تجویز آمپول سه ماهه ضد بارداری باید به پزشک مراجعه کنید. بررسی خطرات از دست دادن تراکم استخوان (پوکی استخوان) در این مراجعه انجام می شود.
گاهی اوقات تزریق می تواند میل جنسی زن را کاهش دهد. از سوی دیگر، حس امنیت در برابر خطر حاملگی ترس او را از بین برده و باعث افزایش روابط با کیفیت بالاتر می شود.
هیچ اثر بدی ناشی از قطع پریودی به خاطر تزریق وجود ندارد و از دست رفتن پریودی طبیعی است.
تزریق از تخمک گذاری جلوگیری می کند. در صورت عدم تخمک گذاری، تخمک آزاد نمی شود و هیچ باروری اتفاق نمی افتد. اگر لقاحی وجود نداشته باشد، حاملگی اتفاق نمی افتد. و سقط جنین بدون بارداری نمی تواند رخ دهد.
خیر مطالعات نشان می دهد تزریق خطر ابتلا به سرطان تخمدان و دهانه رحم را افزایش نمی دهد. در واقع تزریق باعث کاهش احتمال سرطان پوشش رحم هم می شود. مطالعات بالینی بین المللی نشان می دهد احتمال بسیار کمی برای ابتلا به سرطان پستان بعد از تزریق وجود دارد، اما خطر سرطان در تزریق طولانی مدت وجود ندارد
خیر مطالعات نشان می دهد به طور متوسط زنانی که قصد بارداری دارند 9 تا 10 ماه پس از آخرین تزریق DMPA باردار می شوند.
خیر. بارداری در طی استفاده از آمپول سه ماهه ضد بارداری بسیار نادر است. در موارد نادر که بارداری اتفاق بیفتد، هیچ آسیبی به جنین وارد نمی شود، زیرا هورمون های موجود در آمپول همانند هورمون های زنان در دوران بارداری هستند.
خیر. خون پریودی در داخل رحم در هنگام استفاده از آمپول ذخیره نمی شود. اگر چه خانم هایی که از DMPA استفاده می کنند مدتی طولانی پریود نمی شوند اما این مسئله بی ضرر است و به دلیل کاهش ضخامت پوشش داخل رحمی است.
خیر. برای زنانی که از تزریق آمپول سه ماهه ضدبارداری استفاده می کنند تهوع و استفراغ حالتی غیر معمول است و این روش عوارضی مثل قرص های ضدبارداری را ندارد.
[collapse id=2865]
منبع: سلامت بانوان اوما