به طور کلی شکم شما به چهار قسمت تقسیم می شود. یک خط عمودی از وسط ناف شکم شما را به دو قسمت چپ و راست و یک خط افقی از وسط ناف شکمتان را به دو قسمت بالا و پایین تقسیم می کند که در کل چهار قسمت می شوند. بالاترین ربع در سمت راست یعنی ربع بالای سمت راست شکم زیر دنده ها قرار دارد. این قسمت شامل بسیاری از اندام های مهم، از جمله قسمتی از کبد، کلیه، کیسه صفرا، پانکراس و روده بزرگ و کوچک است. توجه به درد در سمت راست زیر دنده ها بسیار مهم است زیرا ممکن است شاخصی از بیماری های مختلف مربوط به اندام های گفته شده باشد. در این مقاله می خواهیم به طور مفصل تر دلایل ایجاد این نوع درد را برای شما اومایی های عزیز توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
دردر در ناحیه سمت راست شکم زیر دنده ها ممکن است دارای شدت های مختلف باشد. درد ممکن است به صورت احساس ناخوشایند یا حساسیت شدید ایجاد شود. اگر دچار درد شکمی در این ناحیه شدید که بیش از چند روز طول کشید، باید با پزشک خود ملاقات داشته باشید تا علائم شما ارزیابی شود.
با این حال، برخی از علائم نیز ممکن است نشان دهنده یک مشکل اورژانسی باشد. در صورت مشاهده علائم زیر باید بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کنید:
دلایل مختلفی می تواند باعث ایجاد این نوع درد شود که مهم ترین آن ها عبارتند از:
مشکلات کلیوی مانند سنگ کلیه، عفونت مجاری ادراری (UTI)، عفونت کلیوی یا سرطان کلیه می تواند منجر به درد سمت راست شکم زیر دنده ها شود. علائمی که می تواند نشان دهد درد سمت راست شکم زیر دنده ها به علت مشکلات کلیوی ایجاد شده است عبارتند از:
اگر درد سمت راست زیر دنده ها دارید و مشکوک هستید که ممکن است به علت مشکل کلیه باشد، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
بیماری کبد نیز می تواند منجر به درد سمت راست شکم زیر دنده ها شود. مثلا هپاتیت، آبسه کبدی یا سرطان کبد از جمله بیماری های کبدی هستند که باعث ایجاد درد می شوند. علاوه بر درد سمت راست زیر دنده ها ، نشانه های دیگر این بیماری های کبد می تواند شامل موارد زیر باشد:
اگر درد و نشانه های سمت راست شکم زیر دنده ها دارید که همراه با علائم بیماری های کبدی است باید به پزشک مراجعه کنید.
پره اکلامپسی یک بیماری است که معمولا در زنان باردار در هفته 20 بارداری رخ می دهد. همچنین می تواند زودتر از هفته بیستم بارداری یا در بعضی موارد پس از زایمان ایجاد شود. مهم ترین مشخصه پره اکلامپسی افزایش فشار خون است، اما درد سمت راست زیر دنده ها نیز اغلب رخ می دهد. علائم دیگر این بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد:
پزشک شما در این شرایط باید بخشی از مراقبت های قبل از زایمان را بررسی کند. با این حال، اگر علائم پره اکلامپسی مانند درد سمت راست شکم زیر دنده ها، تاری دید و یا تنگی نفس را تجربه کنید، باید مراقبت های پزشکی فوری داشته باشید.
مشکلات کیسه صفرا، مانند سنگ های صفراوی، می تواند موجب درد سمت راست شکم زیر دنده ها شود. کالدوچلیتیایس به معنی وجود سنگ های صفراوی در مجاری صفراوی شما است. درد سمت راست زیر دنده ها به علت سنگهای صفراوی ممکن است چندین ساعت طول بکشد و اغلب بعد از یک وعده غذای بزرگ یا در طول شب اتفاق می افتد. علائم دیگر این بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد:
اگر دچار علائم مربوط به سنگ صفراوی یا کالدوچلیتیایس هستید، باید پزشک خود را ببینید. سنگ های موجود در مجرای صفراوی میتواند منجر به عوارض جدی شود.
انواع مسائل مربوط به دستگاه گوارش مانند سوء هاضمه، گاستریت، و زخم های گوارشی، می تواند موجب ایجاد درد سمت راست شکم زیر دنده ها شود. به طور معمول درد ناشی از این شرایط دردناک و سوزاننده است. سایر علائم این بیماری عبارتند از:
اگرچه اغلب موارد سوء هاضمه و گاستریت خفیف هستند و خود به خود برطرف می شوند، اما اگر علائم یک هفته یا بیشتر طول کشید، باید به پزشک مراجعه کنید. ممکن است این موارد به دلیل زخم معده باشد.
اگر پانکراس شما ملتهب باشد، که به نام بیماری پانکراتیت شناخته می شود، باز هم دچار درد در ناحیه سمت راست شکم زیر دنده ها می شوید. درد که ناشی از پانکراتیت است، به آرامی در طول زمان بدتر می شود و علائم دیگر آن می تواند شامل موارد زیر باشد:
معمولا موارد پانکراتیت نیاز به بستری شدن برای درمان دارند. علاوه بر بیماری های مورد بحث در بالا، سایر بیماری های اساسی نیز می توانند موجب درد در سمت راست زیر دنده ها شوند. این بیماری ها شامل آسیب یا تروما، پنومونی و زونا می باشد.
به منظور تشخیص علت درد سمت راست شکم زیر دنده ها پزشک ابتدا در مورد سابقه پزشکی شما می پرسد و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. علاوه بر این، ممکن است آزمایشاتی برای تشخیص دقیق تر تجویز کند. از جمله:
درمان درد سمت راست شکم زیر دنده ها به دلیل ایجاد آن بستگی دارد. در این جا فقط مثال هایی از انواع درمان این درد را برای آشنایی بیشتر شما معرفی می کنیم:
به طور معمول، پزشک سعی خواهد کرد تا جایی که ممکن است جراحی انجام ندهد. اما ممکن است برای برخی از بیماری ها جراحی اجتناب ناپذیر باشد و در صورتی که جراحی انجام نشود بیماری بدتر می شود. به عنوان مثال، اگر سنگ های صفراوی که کانال صفراوی را مسدود کرده اند برداشته نشوند، می توانند باعث خطرات جدی مانند مرگ بیمار شوند. در بعضی موارد، ممکن است پزشک شما کیسه صفرا را به طور کامل خارج کند.
همچنین اگر سنگ های کلیه به قدری بزرگ باشند که به صورت طبیعی دفع نشوند، پزشک از امواج صوتی برای شکستن سنگ ها به قطعات کوچک تر استفاده می کند. اگر سرطان کلیه یا کبد داشته باشید، بسته به مرحله و شدت سرطان، جراحی برای حذف تومور ضروری است.
همان طور که مشاهده کردید درد در قسمت سمت راست ناحیه شکم در زیر دنده ها می تواند دلایل بسیار مختلفی داشته باشد. بنابراین اگر این درد بیشتر از چند روز ادامه داشت و بهبود پیدا نکرد حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود. ممکن است علت آن جدی باشد و نیاز به درمان فوری مانند جراحی باشد. بنابراین نسبت به آن سهل انگاری نکنید.
[collapse id=2884]
منبع: سلامت بانوان اوما