بواسیر مشکلی آزاردهنده و دردناک است که خوشبختانه به راحتی درمان می شود و قابل پیشگیری است. زمانی که بواسیر شدید باشد پزشک سعی می کند با سرعت بیشتری درمان را انجام دهد. جالب است بدانید حدود 75 درصد از بزرگسالان در کشورهای اروپایی و آمریکا حداقل یک بار این بیماری را تجربه کرده اند که آمار خیلی بالایی است. این بیماری بیشتر در افراد بین 45 تا 65 سال رایج است اما به معنی مصون بودن سایر افراد در سنین دیگر نیست. در حالت عادی بیشتر آقایان دچار بواسیر می شوند اما خانم ها معمولا در بارداری به این بیماری مبتلا می شوند ( بواسیر در بارداری و راهکارهای درمانی آن). در این مقاله می خواهیم به طور مفصل دلایل، علائم و روش های درمان خانگی بواسیر در زنان را برای شما بانوان اومایی عزیز توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
در این مقاله می خوانیم:
بواسیر چه شکلی است؟
علت بواسیر در زنان چیست؟
علائم بواسیر چیست؟
چه زمانی برای بواسیر نیاز به ملاقات با پزشک است؟
درمان بواسیر چگونه است؟
پیشگیری از بواسیر در زنان
10 درمان خانگی بواسیر
بافت طبیعی بواسیر دیده نمی شود، زیرا ابتدا بواسیر متورم و ملتهب شده یا لخته ای ایجاد می کند و بعد باعث ایجاد علائم می شود. بواسیر خارجی متورم از بیرون مقعد دیده می شود، اما بواسیر داخلی دیده نمی شود، زیرا در داخل مقعد است و قابل رویت نیست. در واقع بواسیر یک ترومبوز به صورت توده در مقعد است و از خارج مقعد دیده می شود و به دلیل لخته شدن خون در داخل رگ های خونی متورم، به رنگ قرمز تیره می باشد. بواسیر غیر ترومبوز به صورت یک توده لاستیکی و داخلی است. اغلب در صورت ابتلا به بواسیر بیش از یک بواسیر متورم در یک زمان دیده می شود.
به طور کلی هنگامی که رگ های اطراف مقعد و لگن گشاد یا متورم می شوند بواسیر اتفاق می افتد. این اتفاق به دلایل زیر پیش می آید:
بواسیر می تواند داخل و بالای داخل مقعد اتفاق بیفتد. همچنین می تواند زیر پوست مقعد به صورت خارجی اتفاق بیفتد. این حالت معمولا بازتابی از آناتومی طبیعی بدن است و اکثر افراد و متخصصین بواسیر را به عنوان یک یافته غیرطبیعی به حساب می آورند زیرا زمانی که بواسیر اتفاق می افتد، باعث مشکلاتی مانند درد در این ناحیه می شود. تورم بواسیر هنگامی رخ می دهد که فشار روی عروق کوچک زیاد باشد و موجب بروز خونریزی می شود. افزایش فشار ممکن است توسط عوامل مختلف زیر ایجاد شود:
شایع ترین نشانه بواسیر خونریزی مقعدی است که معمولا بیمار لکه های قرمزی بر روی دستمال توالت در هنگام تمیز کردن مقعد مشاهده می کند و گاهی نیز همراه با درد است. اما بواسیر علائم دیگری نیز دارد که عبارتند از:
- بواسیر داخلی، در داخل روده، معمولا هیچ علامتی ندارد. بیمار از این بواسیر اطلاعی ندارد زیرا مشکلی ایجاد نمی کند. اما اگر علائم آن مشاهده شوند، خونریزی مقعدی اتفاق می افتد.
- گاهی اوقات تا زمانی که خونریزی در مدفوع مشاهده نشود، فرد از بواسیر داخلی اطلاع پیدا نمی کند.
- زور زدن در هنگام مدفوع کردن باعث خونریزی می شود. زور زدن باعث خروج بواسیر داخلی از مقعد می شود که همراه با درد است.
- هنگامی که بیمار بواسیر خارجی دارد، بواسیر در زیر پوست مقعد دیده می شود. این بواسیر خارش و خونریزی ایجاد می کند. گاهی اوقات خون تجمع می کند و لخته خون ایجاد می شود که باعث ایجاد درد خواهد شد. همچنین اطراف مقعد متورم و ملتهب می شود. به طور کلی بواسیر خارجی معمولا همراه با درد است.
همچنین بخوانید: برای درمان یبوست چه بخوریم
- هنگامی که علائم گفته شده را مشاهده کردید باید به پزشک مراجعه کنید. به یاد داشته باشید شاید خونریزی مقعد به دلیل دیگری باشد مانند سرطان مقعد اتفاق افتاده باشد. به همین دلیل گاهی خونریزی مقعد جدی گرفته نمی شود و به پزشک مراجعه نمی شود اما بعدا تبعات زیادی دارد.
- بعد از ملاقات با پزشک، او آزمایشات مختلفی بر روی شما انجام می دهد. این آزمایشات شامل آزمایش مقعدی دیجیتال می باشد که پزشک از طریق انگشت روغن زده با دستکش آن را انجام می دهد.
- گاهی اوقات آزمایش توسط آندوسکوپ انجام می شود. اگر بواسیر پس از روش های خانگی بهبود نیابد، از این وسیله استفاده می شود.
- اگر علائم بواسیر شما همراه با حرکات شکم، مدفوع تیره رنگ و دارای لخته خون باشد حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
- اگر علائم همراه با خونریزی شدید، سرگیجه ( سرگیجه نشانه چیست؟ ) و درد باشد نیز حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
گروه سلامت اوما کلیپی برای درمان بواسیر به روش خانگی تهیه کرده است که شما را به تماشای آن دعوت می نمایم تا بعد از تماشای آن ادامه نکات را برایتان توضیح دهم. با هم ببینیم:
صرف نظر از اندازه و ورم بواسیر، اگر علائمی دیده نشود، نیازی به درمان نیست. اما می توانید با مشورت پزشک کارهای مورد نیاز برای پیشگیری را انجام دهید. رژیم غذایی و هیدراتاسیون کافی برای حفظ حرکات طبیعی روده بسیار مهم است. علائم بواسیر ممکن است با مدفوع سخت و یبوست و همچنین اسهال و حرکات مکرر روده همراه باشد.
برای بیماران مبتلا به یبوست، رژیم غذایی با فیبر بالا، هیدراتاسیون مناسب و نرم کننده های مدفوع برای جلوگیری از بواسیر مورد نیاز است. برای افرادی که دارای حرکات روده بیش از حد هستند، ممکن است داروهای مسکن و تنظیم رژیم غذایی مورد نیاز باشد. این اقدامات پیشگیرانه باعث کاهش میزان فشار مورد نیاز برای حرکت روده می شود، بنابراین فشار داخل رگ های خونی برای جلوگیری از تورم و ایجاد بواسیر کاهش می یابد.
گزینه های درمانی بواسیر بسته به شدت بیماری متفاوت است. بواسیر داخلی با میزان پرولاپس درجه بندی می شود که به صورت زیر می باشد:
گاهی اوقات بواسیر خود به خود بهبود می یابد اما در بیشتر موارد به مصرف قرص یا عمل جراحی نیاز است:
بیشتر داروهای بواسیر شامل شیاف و پماد می باشد. این داروها از خارش و درد جلوگیری می کنند، اما نباید بیش از هفت روز مصرف شوند مگر اینکه پزشک دارو را برای مدت طولانی تری تجویز کند.
پزشک در صورتی که لخته ای در اطراف بواسیر ایجاد شود، برشی ساده ایجاد می کند. این برش بسیار موثر است. در بیشتر موارد در هنگام خونریزی پیوسته نیاز به انعقاد، اسکلروتراپی و بستن باند لاستیکی می باشد.
اگر بواسیر با استفاده از روش های قبل درمان نشد یا خیلی بزرگ باشد باید از عمل جراحی استفاده شود. در بیشتر موارد بیمار پس از عمل جراحی بلافاصله به منزل می رود اما گاهی باید چند روز در بیمارستان بماند.
در عمل جراحی قسمتی از روده برداشته می شود تا احتمال پایین افتادگی بواسیر کاهش یابد.
اگر مدفوع همیشه نرم باشد احتمال بواسیر کاهش می یابد. خانم ها برای پیشگیری از بواسیر باید این کارها را انجام دهند:
اگر بواسیر به مدت طولانی باقی بماند و درمان نشود ممکن است منجر به عوارضی مانند خونریزی مزمن، مرگ بافت و حتی سرطان مقعد یا کولورکتال شود. خوشبختانه، درمان بواسیر و کاهش علائم با مواد ساده و طبیعی، دشوار نیست. در اینجا 10 درمان خانگی برای بواسیر را به شما معرفی می کنیم:
اولین درمان خانگی که به شدت توصیه می شود استفاده از یخ است. یخ به کاهش رگ های خونی کمک می کند، تورم را کاهش می دهد و فورا باعث آرامش و کاهش درد می شود. برای این کار به صورت زیر عمل کنید:
یک پک یخ یا یک قطعه ذوب شده را داخل یک پارچه گذاشته و به مدت 10 دقیقه در منطقه آسیب دیده قرار دهید. این کار را چند بار در روز انجام دهید تا خونریزی کاهش یابد.
شما حتی می توانید از یک بسته کوچک از سبزیجات یخ زده مانند نخود فرنگی یا ذرت استفاده کنید. بسته را در یک حوله قرار دهید و سپس آن را روی بواسیر بگذارید. این کار را برای 20 دقیقه، سه بار در روز انجام دهید.
آلوئه ورا یکی از بهترین مواد طبیعی برای درمان بواسیر است. خواص ضد التهابی و درمانی آلوئه ورا باعث کاهش تحریک بواسیر می شود. آلوئه ورا می تواند برای بواسیر داخلی و خارجی استفاده شود. برای این کار:
برای درمان بواسیر خارجی، کمی از ژل آلوئه ورا را بر روی مقعد قرار داده و به آرامی ماساژ دهید. این روش ساده، درد را تسکین می دهد و احساس سوزش را کم می کند.
برای درمان بواسیر داخلی، برگ آلوئه ورا را برش بزنید. اطمینان حاصل کنید که بخش های خار دار و تیز گیاه را قطع کرده اید. نوارها را در ظرف قرار دهید و آن ها را فریز کنید. برای از بین بردن درد، سوزش، و احساس خارش آلوئه ورای سرد را بر روی بواسیر قرار دهید.
آب لیمو حاوی مواد مغذی مختلفی است که می تواند با تقویت مویرگ ها و دیواره های رگ های خونی بواسیر را تسکین دهد. برای استفاده از لیمو به روش زیر عمل کنید:
روغن بادام که جذب کننده و نرم کننده است، عمدتا برای درمان بواسیر خارجی استفاده می شود. برای استفاده از آن پنبه را در روغن بادام خالص قرار داده و آن را در منطقه آسیب دیده بگذارید. این کار باعث کاهش التهاب و احساس سوزش و خارش می شود. مراحل را چند بار در روز تکرار کنید.
روغن زیتون دارای خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی است و برای درمان بواسیرهای خارجی مورد استفاده قرار می گیرد. این روغن به افزایش الاستیسیته عروق خونی کمک کرده و باعث کاهش التهاب و کاهش اندازه عروق خونی در کانال مقعد می شود. برای استفاده از آن به روش زیر عمل کنید:
غذاهای حاوی غلات کامل مصرف کنید. تمام محصولات غلات کامل حاوی مقادیر زیادی فیبر هستند، که در کاهش علائم بواسیر و خونریزی بسیار موثر است. این مواد مغذی به پاک کردن سیستم دستگاه گوارش کمک می کند، از یبوست جلوگیری می کند و به روده اجازه کارایی بیشتر می دهد. غذاهای غنی از فیبر می تواند انجام عمل مدفوع را تسکین و حجم آن را افزایش دهد، که باعث کاهش فشار خون در هنگام حرکت روده می شود. برخی از بهترین محصولات دانه های کامل شامل جو، ذرت، برنج قهوه ای، ارزن، چاودار و گندم سیاه می باشند.
خواص رطوبت دهنده و مرطوب کننده عنبر نسا باعث کاهش ناراحتی های مربوط به بواسیر می شود. امولوسیون رطوبت می تواند به کاهش رگ های خونی ملتهب، کاهش درد، خارش و تورم کمک کند. برای استفاده از آن:
با توجه به خواص ضد قارچ سرکه سیب (سرکه سیب | خواص سرکه سیب و طریقه مصرف آن)، آن را می توان برای انقباض عروق خونی و کاهش تورم و تحریک بواسیر داخلی و خارجی استفاده کرد. به این صورت که:
اسید تانن موجود در چای نوعی رطوبت طبیعی است که به کاهش ورم و درد ناشی از بواسیر کمک می کند. شما می توانید برای بواسیر از چای کیسه ای استفاده کنید. به این صورت که:
هنگامی که از بواسیر داخلی یا خارجی رنج می برید، مصرف آب را افزایش دهید. سعی کنید هشت تا 10 لیوان آب در روز بنوشید. مصرف آب به مقدار کافی به پاکسازی سیستم داخلی کمک می کند و کل بدن شما را از کم آبی حفظ می کند. همچنین حرکت روده را تسهیل کرده و با ایجاد مدفوع نرم تنش را کاهش می دهد.
هنگامی که به اندازه کافی آب و مایعات دیگر نمی نوشید، خروج مواد زائد از بدن کاهش می یابد و در روده می ماند. در نتیجه مدفوع سخت شده و بواسیر بد تر می شود. اگر بواسیر مداوم دارید که منجر به خونریزی شدید می شود به پزشک مراجعه کنید.
همان طور که مشاهده کردید راه هایی برای کاهش علائم بواسیر وجود دارد اما به طور کامل بواسیر را از بین نمی برد. کرم ها و پمادها حاوی هیدروکورتیزون برای درمان این بیماری مناسب هستند. بهتر است بهداشت این ناحیه به خوبی رعایت شود و روزانه آن را با آب گرم بشویید اما به هیچ وجه از صابون استفاده نکنید. بعد از حمام نیز ناحیه را با سشوار خشک کنید. همچنین یادتان باشد استفاده از دستمال خشک در توالت باعث بد تر شدن بواسیر می شود و باید از دستمال مرطوب استفاده کنید. برخی مسکن ها مانند آسپرین، ایبوپروفن و استامینوفن نیز می توانند به طور موقت درد را تسکین دهند اما استفاده مداوم از آن ها توصیه نمی شود. در پایان امیدواریم مطالب گفته شده برای شما عزیزان کاربردی و موثر باشد.
[collapse id=2886]
منبع: سلامت بانوان اوما